vader en moeder met hun kind zitten buiten op het gras voor een kansrijke start van hun zoon

Veilige hechting

Ontstaat als ouders en kind zich vanaf het eerste moment met elkaar kunnen verbinden. Ouders kunnen hieraan al vanaf de conceptie aan werken. Voor een kind is de emotionele en fysieke beschikbaarheid van ouders en/of enkele anderen essentieel om veilige hechting te ervaren. Het vraagt om open te staan voor de signalen van het kind, deze te begrijpen en hier adequaat op te reageren. Veilige hechting helpt een kind zich te ontwikkelen tot een gezond en evenwichtig mens. Duurzame affectieve relaties in de kindertijd vormen ook de basis voor gelijkwaardige relaties.

In de eerste 1000 dagen van een kind is dus heel veel winst te behalen! Gelukkig is hiervoor steeds meer aandacht.

Een veilige hechting voor de onmisbare band tussen ouders en kinderen

Voor de meeste nieuwe ouders geldt dat zij intensief met hun nieuwe kindje omgaan. Dit is ook zeer belangrijk voor de hechting tussen ouders en kind. Sterker nog, de eerste 1000 dagen na de geboorte is de meest cruciale periode voor kind en ouders om een veilige hechting te kunnen bewerkstelligen. Een kind die geen veilige hechting met de ouders heeft ondergaan, kan in zijn of haar latere leven de gevolgen hiervan van dragen. Wanneer een veilige hechting tussen ouders en kind dreigt mis te lopen, dan zijn er hulpverleners en specialisten die voor begeleiding kunnen zorgen.

voor een kansrijke start; vader en moeder kussen hun pasgeboren kind
man voelt aan de buik van de zwagere vrouw en maakt contact met de baby voor een kansrijke start voor hun ongeboren kind

Wat zijn de veilige hechting kenmerken?

Een kind dat een veilige hechting aan de ouders heeft ervaren zal dit op jonge leeftijd in zijn of haar gedrag tonen, waarbij de veilige hechting kenmerken naar voren komen. Het kind zal zoals ieder kind doet op ontdekkingstocht gaan. Niet alle ontdekkingen zijn even leuk. Er kan spanning of stress bij komen kijken. Een veilig gehecht kind zal voor troost en hulp naar de ouders gaan, waarbij de ouders het kind geruststellen. Op deze wijze leert het kind zelfvertrouwen te kweken en zal het niet bang zijn om wederom nieuwe dingen te ontdekken. Het kind weet immers dat de ouders altijd veiligheid en troost bieden. Een niet veilig gehecht kind zal veel meer moeite hebben om zelfstandig te gaan ontdekken.

Kenmerken veilige hechting bevorderen

Een van de kenmerken van een veilige hechting is dus het zelfvertrouwen dat bij een kind is gecreëerd. Hierdoor zal een kind zich in de toekomst gedragen als een zowel mentaal als fysiek gezond persoon en die ook duurzame relaties met anderen kan aangaan. Het sociaal zijn en nieuwe dingen ontdekken, zal het kind in het latere leven gemakkelijker afgaan. Ouders en kinderen die moeite hebben met veilige hechting, kunnen begeleiding krijgen van een 1000dagen Coach®, die hiervoor een speciale opleiding genoten heeft.

gezin bestaande uit man, vrouw en kind, vader draagt kindje op zijn nek, een kansrijke start voor hun dochter

Contact | Privacyverklaring | Cookiebeleid | KvK 32098827 | GonBa websites

Kansrijke Start